The City of London is opening a design competition for a 21st-century Police Box to be placed around the Square Mile.

The new police box will need to be large enough to accommodate two police officers and will have an external digital screen allowing people to have video calls with authorities and request local area information. They are expected to also store medical equipment for local emergency response.

Not the likely design – alas

The competition, being run by the City of London Corporation, the City of London Police, New London Architecture (NLA) and Bloomberg Associates.

Up to six shortlisted teams will be awarded funding to develop their idea into a design proposal, with the winning design due to be revealed in the summer.

Managing Director at New London Architecture (NLA), Tamsie Thomson, said: “The intersection of design and public infrastructure can be magical: think of Giles Gilbert Scott’s iconic red telephone boxes. And as any Dr Who fan knows, the old-fashioned blue police box has inspired many flights of fancy. Now we’re looking for another imaginative reinvention to grace the City’s streets and serve the public for years to come.”

Up to six shortlisted teams will be awarded £1,500 in funding to develop their idea into a design proposal. The winning team will be revealed in late May 2021 after which the City of London Police will start the process of raising the funding for the delivery of the selected design scheme – which are expected to cost around £250,000 per site.

The design competition details are here.

NEWSLETTER

Be the first to know what's on in London, and the latest news published on ianVisits.

You can unsubscribe at any time from my weekly emails.

Tagged with: ,
SUPPORT THIS WEBSITE

This website has been running now for just over a decade, and while advertising revenue contributes to funding the website, but doesn't cover the costs. That is why I have set up a facility with DonorBox where you can contribute to the costs of the website and time invested in writing and research for the news articles.

It's very similar to the way The Guardian and many smaller websites are now seeking to generate an income in the face of rising costs and declining advertising.

Whether its a one-off donation or a regular giver, every additional support goes a long way to covering the running costs of this website, and keeping you regularly topped up doses of Londony news and facts.

If you like what your read on here, then please support the website here.

Thank you

7 comments
  1. Melvyn says:

    Nothing wrong with the original design given all the room inside compared to street space occupied!

    I can remember when there was an original one in Goswell Road near Spencer Street

  2. Dean Aslett says:

    The whole point of the Police Box is the ORIGINAL design. Why change it?

    • ianvisits says:

      The whole point of the police box is to be of use to the police.

      Those needs change over time.

  3. Adam Edwards says:

    Hope the City authorities are aware that any Tardis which can change how it looks belongs to the Master. They really don’t want that sort of trouble do they?

  4. Gerry says:

    It should look like the one outside Earls Court station.
    Interestingly, you can explore its massive interior with Streetview, just click on the arrow when it points towards the box.

    • ianvisits says:

      The problem with that one is that it’s huge – you can easily put four people inside and even on the wide pavement outside the station it takes up a lot of space — not suitable for the City of London’s narrow streets.

      More about it here.

    • Gerry says:

      There’s always the 1-man version

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Home >> News >> Architecture