Holborn viaduct is a long corridor of unremitting office blocks being very glass and stone, but one could go up that will be covered in green plants.

The site is currently occupied by the 1960s Remington / Citiscape House, which has been closed for around a decade waiting for someone to do something with it. Permission to develop the site was granted in 2014 for a bland glass office, but lapsed in 2019 when it wasn’t used.

The replacement wont be an office though, but a mixed use building that’s predominately going to be a hotel.

The most dramatic impact of the building will be the cladding — the largest green wall in Europe. Deep recessed will run around the windows and will be filled with planting to create a fairly unique effect in this part of London, and will stand out strongly against the existing glass and steel offices of the area.

A green wall is a costly thing to manage, but as the building will be a hotel, it would be likely to be seen as part of the cost of doing business to bring in the visitors attracted by the novelty of the design.

The top floor will be a viewing gallery — which they say will be fully open to the public, although the planning application is light on any restrictions they might impose on the number of days they can close it for private functions.

Unlike some other skygardens, this one wont be shared with the restaurant, but will overlook one as it will be on the floor below. The lower height of the building, at 10 storeys means it wont be a headline grabbing vantage point, unlike say the Shard, but it’s proximity to the Museum of London and frankly the lack of local viewing areas in this part of London should mean it’s still popular.

Although the building will be aesthetically significant, just as interesting is the engineering of the structure.

The building is awkward due to a major complication – the Thameslink railway tunnel runs runs right underneath half the site. The older planning approval had expected to dig deep piles around the railway tunnel, as at the time, it was being closed regularly for upgrades.

That’s no longer possible, so the revised scheme will see a deep basement built next to the railway tunnel, and the foundations for that will then allow the rest of the building to effectively cantilever over the railway without additional piles being dug or the railway tunnel closed.

That also means that the structure has to be built of two different primary materials, with a concrete building on one side, and a much lighter steel latticework building over the railway side.

Of course, once finished, no one will be able to tell the difference between the two sides, and the whole block will be more notable for the green wall and rooftop access.

All images from the planning application.

Tagged with: ,
SUPPORT THIS WEBSITE

The ianVisits website has been running now for just over a decade, initially as a news blog, later adding the events listings guide to the offbeat and geeky events in London.

Advertising revenue contributes to funding the website, but doesn't cover the costs. That is why I have set up a facility with DonorBox where you can contribute to the costs of the website and time invested in writing and research for the news articles.

It’s very similar to the way The Guardian and many smaller websites are now seeking to generate an income in the face of rising costs and declining advertising.

Whether its a one-off donation or a regular giver, every additional support goes a long way to covering the running costs of the ianVisits website, and keeping you regularly topped up doses of Londony news and facts.

If you like what IanVisits provides, then please support the website here.

Thank you

2 comments on “Europe’s largest green wall planned for London hotel
  1. Maurice Reed says:

    I could see, in time, more buildings like this in cities helping to ‘green’ the cities. It is reckoned that doing this helps clean the city air, which cannot be a bad thing.

  2. Jenkins says:

    runs runs right underneath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*