Less than 20 years after it was built, Southwark tube station’s distinctive sunken bowl entrance hall could be demolished if plans for a new oversite development are approved.

When the station was built as part of the Jubilee line, like many tube stations, it was always intended to have some development on top, but nearly 20 years after it opened, no development has taken place.

The current station was designed by MJP Architects, and although the oversite development would have been a separate later contract, they did put forward plans for a hotel building that retained the curved facade of the station entrance.

The sunken entrance hall for the tube station was built structurally to support an 11 story tower on top, but new plans for a much larger tower block than it was designed to support could see part of the tube station demolished.

The key issue is that the area has seen a huge amount of development following the arrival of the Jubilee line, and the upgraded Blackfriars station, and there is pent up demand for larger taller buildings in the area.

TfL is now working on proposals with developer U+I, designed by architects AHMM which will be submitted for planning application in a few months time.

The development is likely to combine three sites – Algarve House, an office building currently used for an arts venue, land owned by TfL, including the space above Southwark tube station and land around the station owned by Southwark council.

This would see a 30 storey high tower block rising up above the station instead, nearly 3 times higher than the tube station was designed to support.

Due to the way the tube station is designed, the sunken ticket hall does not sit directly above the Jubilee line tunnels, but off to one side, with a lower concourse leading to sideways escalators down to the tube trains.

That would suggest that the new development would only need to affect the ticket hall area, and not the equally distinctive lower levels.

It’s expected that a ground-level ticket hall would be constructed, with escalators from ground to the lower level. While this would make access somewhat simpler, it would remove one of the more charming features of the tube station.

The designer of the current station, MJP Architects has called for the planning approval for the new towers to include a clause requiring the reconstruction of the sunken ticket hall. The ticket hall almost certainly has to be demolished, simply to add in the extra foundations for the new tower, but it would be possible to rebuild it to a similar design afterwards.

“For a building which has been recognised for its high architectural quality, rebuilding the ticket hall to match the existing design would not be an unreasonable planning condition, even if not listed.” Jeremy Estop, Managing Director, MJP Architects.

The main risk of the indicative plans is that there would be a decline in natural daylight able to enter the station, for example, the glazed upper level of the drum above the main escalators, is lit by daylight and is reminiscent of the Holden stations of the 1930s.

A campaign to preserve the station by securing a listed building status was rejected by Historic England following campaigning by the 20th Century Society.

In their report Historic England said that while “the entrance hub and rotunda on Blackfriars Road are not of the same very high calibre architecturally, aesthetically or functionally as the intermediate concourse and its approach from below, and do not merit listing at Grade II*.”

As the tube station lacks protection, it is now open to the developers to propose the much larger over site development they have in mind.

 

Tagged with: ,

Whats's on in London: today or tomorrow or this weekend

7 comments on “Southwark tube station’s distinctive entrance faces demolition
  1. Ann says:

    I’m sick of ugly greedy developments and if Brexit wrecks London’s economy as looks possible now, I suppose one benefit is that demand will drop and these developments can be torn down or squatted and we will find more creative people able to move back.

  2. J P says:

    As TFL own the flying freehold, wouldn’t it be possible for it to hold back until it was satisfied that, yes the money’s right but equally that the design heritage is respected?

  3. Sykobee says:

    Great, more overseas investment flats, and only at the mere inconvenience of those that use the station. Still, if TfL get a decent amount of money from it, that might help elsewhere. It’s an uninspiring building design sadly.

  4. Andrew Jarman says:

    Amazed that TfL built any new stations with nothing on top in the last 25 years in the first place! Poor use of land IMHO. I read that its only designed to take 11 floors above it. Given that its almost certain to become even busier having a single entrance on the corner might not be sufficient in 25 years anyway!

  5. Gerry says:

    I’ve always been surprised that penny pinching meant that the escalators don’t come up to street level, nor do they go down to platform level. I’d have thought that this would have been obligatory for all new stations.

    Let’s hope that the dosh from the new development will make the station fit for the 21st century.

    The interchange with Waterloo East also needs to be made accessible and to have street access.

    • Ian Visits says:

      Penny pinching might be desirable when the entire station nearly got cancelled due to massive cost overruns on the Jubilee line.

  6. Greg S says:

    I use Southwark station every day, and the sunken bowl is indeed a bottleneck in rush hour. The stairs are steep and narrower on the bottom, so it’s generally slow to move up and down. A ground level ticket hall will improve passenger flow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*