As part of the Northern line extension to Battersea, two new ventilation shafts are required, and the design for one of the them has been revealed for public comment.

TfL had planned a smaller unit in a slightly different location, but it had to be moved due to fire regulations, and also the air flow capacity increased by 40 percent. The shafts also provide emergency access to the tunnels, should the need arise.

While, unsurprisingly for a shaft down to the tunnels, most of it is underground, there is still a large box at the surface, and it’s the surface decoration of that which is subject to a public consultation.

The surface building will also be slightly unusual in that it’ll show off its modular function openly, with different segments for ventilation, fire intervention systems, electricity and other supporting functions.

In addition to the design of the “head house” as the surface building is known, there are a choice of trees to select that will line one side of the box, for it is being put in Kennington Park, and the replanting aspect is going to be of interest to park users.

Following the fire regulation requirements, they’ve managed to get some extra space in the underground basement that’ll be constructed, but will need a larger surface building as well.

It’s instructive just how much of the London Underground is hidden from view — like the proverbial iceberg, commuters only see a small fraction of the support infrastructure that’s needed to keep the railways running.

The consultation closes on 13th August.

Tagged with: ,

Whats's on in London: today or tomorrow or this weekend

3 comments on “Design for Northern Line ventilation shaft in Kennington released
  1. I think that the design is bland and compared to other head houses is rather poor.

    Where are the curves for a start?

    Surely, the best head house is Moor House in the City for Crossrail, which was built as an office block in preparation for Crossrail some years ago.

    I hope the Bakerloo Line Extension head houses are being designed now, with perhaps blocks of flats on the top.

    • Would be interesting to know when and why the Crossrail route was changed such that the Moor House ‘box’ was no longer needed. It was certainly an example of long-term planning.

  2. GT says:

    And the “shaft” is kinked, which is surely considerably sub-optimal?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*