A swimming pool in Haggerston that’s been derelict for the past couple of decades is to be restored to public use again, although as a community centre and offices.

Current condition – sourced from the planning application

Built in 1904 at a cost of £60,000, the Haggerston Baths is a classic community building of the era, richly decorated frontage in the mix of brick and stone in the Queen Anne style that was frequently used for municipal buildings of the era. Inside, the swimming bath takes up the bulk of the space with a large curved ceiling, and to the side of the baths are the laundry and changing rooms, with the hot water boilers in the basement.

Sadly, the baths closed in 2000 initially for emergency repair works but have remained closed ever since. Due to the condition they’re now in, the baths are currently on Historic England’s ‘Heritage at Risk’ Register.

In 2015, Hackney Council asked for ideas about how to restore and reopen the building. There weren’t any viable proposals for the re-use of the building as swimming baths, and it was decided to deliver a mixed-use development comprising of public access and community space in the historic pool hall area together with cafe spaces and workshop areas, the scheme also provides office accommodation within the new build to the west of the Pool Hall.

The redevelopment will require the demolition of a 1950s extension at the rear of the baths, to be replaced with a new six-storey brick building, for the office space, while the swimming pool will be largely converted into an open-plan community space and cafe.

One of the old boilers in the basement will be restored and displayed on the ground floor.

The boilers and heaters – sourced from the planning application

The redevelopment was designed by Squire & Partners.

The development doesn’t meet the council’s requirements for low-cost rent for local businesses, but they accepted that the high cost of restoring a listed heritage building, and the lack of tenants expected to pay high-margin rents means that the low-rent subsidy wouldn’t be possible.

There were some objections to the plans, particularly the height of the new brick extension affecting local residents, but in general, the plans have widespread local support to bring the derelict building back into use.

As with most restorations of historic buildings, some of the plans are subject to change if they find problems, and the developers have already noted that some of the basement fabric might not be possible to save due to the presence of asbestos.

There is also, somewhat ironically for a bathhouse, a lot of damage from water coming in through the roof which needs to be stabilised after the roof is made secure again.

It currently costs Hackney Council around £100,000 a year to keep the building secure and stop people from going inside. In a few years time, it’ll be earning money instead of costing it, and will be open to the public once more.

Proposed development (c) Squire & Partners

Schematic (c) Squire & Partners

Restored external view (c) Squire & Partners

NEWSLETTER

Be the first to know what's on in London, and the latest news published on ianVisits.

You can unsubscribe at any time from my weekly emails.

Tagged with:
SUPPORT THIS WEBSITE

This website has been running now for over a decade, and while advertising revenue contributes to funding the website, it doesn't cover the costs. That is why I have set up a facility with DonorBox where you can contribute to the costs of the website and time invested in writing and research for the news articles.

It's very similar to the way The Guardian and many smaller websites are now seeking to generate an income in the face of rising costs and declining advertising.

Whether it's a one-off donation or a regular giver, every additional support goes a long way to covering the running costs of this website, and keeping you regularly topped up doses of Londony news and facts.

If you like what you read on here, then please support the website here.

Thank you

One comment
  1. Niall says:

    You image above is deliberately deceptive. The new block will tower over the old building and over the homes just a few feet away, and take away more than 90% of light from flats. The entire development is private. There will be a small cafe open to the public during office hours. It’s not a community centre. This is a private, commercial development in the middle of a residential area.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Home >> News >> Architecture