On the 9th November 1889, a new public garden was opened just to the south of Oxford Street as part of the clearance of slums and their replacement with social housing for the working classes.

I say garden — according to The Times, it was laid out with grass and asphalt paths surrounded by railings with a limited amount of planting around the edge and some seats.

A photo of the original garden is here

The garden as it was then didn’t last very long though, as little more than a decade after it opened, the land was taken over by a building needed for that new-fangled electricity service that the middle-classes were starting to enjoy.

The owner of the land though, the Duke of Westminster decreed that having only just laid out the garden, he wasn’t minded to deprive the locals of it, so the electricity firm had to build another garden — on top of their new building.

So what was a fairly generic street level garden became an elevated space raised up on Baroque style building made from Portland Stone with tall entry gates at either end.

[singlepic id=283 w=500 h= float=center]

That garden is still there — known as Brown Hart Gardens, and is still open to the public as the early Duke decreed. Not that the Duke’s wishes were always carried out as the roof top garden was closed in the 1980s and didn’t open again until 2007 following refurbishment. However, even then it was noted that the refurbishment was fairly basic.

So they have just been tarted up yet again — closing last year and reopening in June this year — and this time the design has been nominated for an award.

It’s a very strictly ornamental space, with regular paving, regular boxes and even regular planting within the boxes.

[singlepic id=281 w=500 h= float=center]

You probably don’t want to take a relaxing rest on one of the seats though — the backs hold a waterfall that pours down to a dip at the back of the seat. The rest are conventional benches for conventional use.

A new cafe has been erected at one end, which both spoils the symmetrical effect that used to exist between both ends of the gardens, but does tend to fit with the new contemporary design. It was added to generate revenue to cover the long term costs of maintaining the garden.

[singlepic id=285 w=500 h= float=center]

The seating is sparse, so likely to be very busy on a summers lunchtime, but was delightfully empty on a late Saturday afternoon. It’s a place to seek out (map link) for a rest from Christmas shopping.

On my visit, two van from the electricity company that still manages the electricity sub-station were parked next to the entrance. I couldn’t get inside there though.

[singlepic id=286 w=500 h= float=center]

Tagged with: ,
5 comments on “A small garden of calm moments from Oxford Street
  1. Greg Tingey says:

    The number of times I’ve been past – & never knew.
    Always something fresh to find, in “The little Village” isn’t there?

  2. Ursula says:

    I found this “garden” rather soulless . Full of sad male groups chomping sandwiches.

    • Simon says:

      How selfish those males are, wanting to eat lunch.

      You’d never find a female doing anything so thoughtless, right Ursula?

    • DirtyCourier says:

      I went there for a nice quiet sandwich the other day, but there was this strange lady being really arrogant and snobbish to everyone. Come to think of it I think her name may have been Ursula.

  3. Gerry says:

    There’s a very similar garden above Temple underground station.

    Street view at http://goo.gl/maps/rWJUm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Home >> News >> Architecture